Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


U okviru SOIH foruma virtualnog učenja o KPOSI pod motom "Usudimo se saznati", radi unapređenja znanja u području asistivne tehnologije, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH organizirala je 30. siječnja 2023.  edukaciju koju je održala vanjska izvoditeljica Ines Delzotto, magistra edukacijske rehabilitacije, Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda Pula. Prvi modul o temi "Asistivna tehnologija i prilagodba radnog mjesta", održao se putem platforme ZOOM.

Asistivna tehnologija (AT) podrazumijeva uporabu različitih pomagala koja nadoknađuju neku određenu vještinu koju korisnik ne može samostalno izvoditi (npr. govor, čitanje, pisanje, obrada slušnih i vizualnih informacija, korištenje računala, upravljanje kućanskim uređajima i okolinom u kojoj živi, briga o sebi pri hranjenju, oblačenju i higijeni i slično). AT se dijeli na nekoliko subspecijalističkih područja kao što su: augmentativna i alternativna komunikacija, domotika,  pristup računalu, instrumentarij za teškoće u učenju i kogniciju, instrumentarij za čitanje, pisanje i računanje, instrumentarij za senzorička oštećenja, prilagodba radnog mjesta, mobilnost, pozicioniranje, proteze i ortoze, pomagala za samostalnost u svakodnevnom životu te pomagala za slobodno vrijeme i rekreaciju. Potrebno je imati na umu da se termin AT ne odnosi samo na tehnologiju već na cijeli spektar metoda podučavanja pri korištenju instrumentarija.

Prilagodba radnog mjesta je mjera za zapošljavanje i/ili zadržavanje osobe s invaliditetom u radnom odnosu. Cilj prilagodbe je prilagoditi uvjete rada i radnog okoliša osobi s invaliditetom kako bi posao mogla obavljati ravnopravnost ostalim kolegama. Razumna prilagodba predstavlja sve izmjene u vezi s radnim okruženjem, potrebne da bi se osobi s invaliditetom omogućila prijava na određeno radno mjesto, obavljanje posla, napredovanje i/ili sudjelovanje u osposobljavanju. Ključan zakonski propis u Republici Hrvatskoj, koji definira što je to razumna prilagodba, tko donosi plam prilagodbe radnog mjesta, koje su metode i tehnike kojima se koristimo je Pravilnik o profesionalnoj rehabilitaciji i centrima za profesionalnu rehabilitaciju. Potrebna prilagodba radnog mjesta i uvjeta rada utvrđuje se Nalazom i mišljenjem centra za profesionalnu rehabilitaciju, na temelju kojeg se izrađuje Plan prilagodbe radnog mjesta i uvjeta rada i to u partnerstvu s osobom s invaliditetom.

Prostor prilagodbe može biti personalni i peripersonalni. Osobi se ergonomski prilagođava radna jedinica u smislu: veličine radne površine, visine nagiba radnog stola, stolac za sjedenje, oslonac za noge, veličina prostora za kolica te prolaz kolji mora biti nesmetan. Resursi prilagodbe mogu se podijeliti na:

  • Resurse gornjih ekstremiteta (Touchpad, Trackball, Joystick, tipkovnice i sl)
  • Resurse optimalne kontrole glave (emulatori miša, senzori i sklopke, virtualne tipkovnice, šiljci, držači)
  • Resurse mišića lica (koriste lice, usta, oči – udah-izdah, Eye-gaze, senzori, upravljanje govorom, virtualna tipkovnica)

Na edukaciji je sudjelovalo 90 sudionika.