Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Medicinsko savjetovalište u organizaciji Društva distrofičara Zagreb DDZ-a u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske –SDDH, održano je 27. ožujka  2024. putem platforme ZOOM. Predavanje na temu „Šećerna bolest i neurološke komplikacije“održala je Davorka Vranješ, dr. med.

Šećerna bolest (Dijabetes) naziv je za poremećaje metabolizma glukoze u tijelu. Većina hrane koju jedemo pretvara se u glukozu koju naš organizam koristi kao izvor energije. Gušterača (pankreas) proizvodi inzulin, hormon koji regulira razinu šećera u krvi na način da omogućava ulazak šećera u stanice gdje se pretvara u energiju. Višak šećera pohranjuje se pomoću inzulina u mišiće i jetru no ako inzulina nema ili ga manjka, šećer ne može ući u stanice, ostaje u krvi i dolazi do povišene razine šećera u krvi i razvoja bolesti. Danas u svijetu 540.000 000 ljudi u dobi 20-79 god. života boluje od šećerne bolesti. Šećerna bolest se dijeli na dva tipa TIP1 i TIP2. Tip1 je karakterističan po tome što gušterača ne proizvodi inzulin, odnosno, zbog poremećaja imunološkog sustava kod šećerne bolesti Tip1 stvaraju se antitjela koja uništavaju vlastite stanice gušterače koja proizvodi inzulin. Ovaj tip šećerne bolesti se javlja kod djece i mlađih osoba. Kod Tip2 smanjen je učinak proizvedenog inzulina a potreba za njim je povećana. Obično se otkrije u starijoj životnoj dobi i poodmaklom stupnju razvoja bolesti kada su nastale komplikacije na drugim organima.

Simptomi dijabetesa su neobjašnjivi gubitak tjelesne težine, osoba može izgubiti od 5 do 10 % tjelesne težine u roku od 1 od 2 mjeseca, povećana glad , prekomjerna žeđ,  pretjerano mokrenje , umor i iscrpljenost , suhoća usta , suha koža , rane koje sporo zacjeljuju,  sklonost češćim infekcijama, vaginalne infekcije,  iznenadne smetnje vida, zamućenje vida trnci u stopalima i  seksualni problemi. Većina ovih simptoma javlja se kad su koncentracije šećera u krvi jako visoke. Ako su blago povišene, kao što je to često slučaj kod predijabetesa, simptomi godinama ne moraju biti prisutni.

Liječenje šećerne bolesti Tip 1 zahtjeva inzulinsku terapiju dok kod Tipa2  gotovo trećina osoba može kontrolirati bolest samo pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću. Kod ostalih osoba s dijabetesom tipa 2 potrebna je terapija lijekovima, a u najtežim oblicima bolesti i inzulinom.

Na predavanju je prisustvovalo 20 osoba.