Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Stručni tim DDZ-a (socijalna radnica i fizioterapeutkinja) održale su 6. svibnja 2024. ZOOM blok informiranja o temama: "Psihosomatika" i " Kinezitape – terapija elastičnim trakama“.

Predavanje " Psihosomatika" održala je socijalna radnica DDZ-a Darija Geček. Na početku je definirano što su to psihosomatske bolesti te je istaknut i objašnjen stres kao jedan od mogućih i najčešće povezanijih uzročnika psihosomatskih oboljenja. Istaknuti su simptomi i bolesti koje su povezane ili definirane kao psihosomatske. Istaknut je i kratkoročni i kronični stres te njegov utjecaj na razvoj bolesti te općenito istaknuta neka istraživanja koja su proučavala različite aspekte stresa. Mišićna distrofija i stres također imaju značajnu povezanost. U drugom dijelu predavanja prikazani su oblici liječenja psihosomatskih bolesti te načini suočavanja sa stresom.

Predavanje "Kinezitape – terapija elastičnim trakama" održala je fizioterapeutkinja DDZ-a Gabriela Čabraja. Kinesio Taping (KT)  je razvijen u Japanu prije više od 25 godina od strane Dr. Kenzo Kase, a tehnika je bazirana na procesu poticanja liječenja vlastitog tijela kroz aktivaciju neuroloških i cirkulacijskih sustava (krvožilni i limfni).  Mišići, osim funkcije pokretanja tijela, vrše kontrolu u cirkulaciji venskih i limfnih tekućina i tjelesne temperature. Kinesio Taping je tehnika primjene specijalne trake koja se lijepi direktno na kožu u svrhu produženog fizioterapijskog djelovanja. Popularan je kod sportaša, ali se često koristi i kod nesportaša s raznim bolnim sindromima. Upotreba Kinesio Tapinga omogućava prevenciju ozljeda u sportu, tretman ozljeda, edema i smanjenja boli. Glavni ciljevi KT su :  Ispravljanje mišićne funkcije, povećavanje cirkulacije krvi i limfe,  smanjivanje boli te pomoć pri korekciji zglobne nepravilnosti. 

Aktivnost se provodi na trogodišnjem programu „Korisnik u FOKUSU“ u sklopu poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.