Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Dragana Budimir, psihologinja Saveza društava distrofičara Hrvatske, 16. ožujka održala je edukaciju "Depresija - što znamo, a što mislimo da znamo" za osobe s MD, članove obitelji i predstavnike udruga članica u što se uključio i DDZ.  

Uvodno je objašnjeno što je depresija, koji mogu biti biološki, psihološki i socijalni uzroci njezinog javljanja te pojavnost depresije, odnosno, poremećaja raspoloženja u općoj populaciji. Prikazane su glavne značajke depresije kao i niz simptoma koji se mogu javiti kod osobe koja boluje od depresije. Nakon prikazane problematike bolesti, objašnjen je način na koji se dijagnoza postavi i važnost multidisciplinarnog pristupa različitih struka kako bi se osobi pružala pomoć i podrška u potpunosti te, sukladno potrebama, primjereno liječenje.

Isto kao i kod odrasle dobi, depresija se može javiti i kod djece koja se uglavnom manifestira kroz somatske simptome. Što se tiče pojavnosti depresije kod mladih, ono se najčešće kreće javljati u adolescentskoj dobi (4% do 6% adolescentske populacije), a veća je pojavnost kod djevojčica nego kod dječaka. Kod djece i mladih dijagnoza se postavlja kroz sveobuhvatan pristup i različite procjene rizika i definiranje plana prevencije i liječenja.

Osobi koja boluje od depresije potrebna je podrška od strane bližnjih. Podrška je prvenstveno usmjerena na pružanje podrške osobi koja pokazuje znakove depresije da potraži stručnu pomoć. Važne stavke pružanja podrške su komunikacija, pomaganje koje nije odmaganje te poticanje na traženje profesionalne pomoći.

Psihologinja Dragana Budimir prikazala je iskustva osoba koje su bolovale od depresije za koje se ispostavilo da su poznate ličnosti u Hrvatskoj što dokazuje da se simptomi te bolesti mogu javiti kod svake osobe iako se na prvi pogled ne čini da se osoba bori s takvom bolesti.

Sudionici Zoom edukacije podijelili su svoje vlastite borbe s depresijom kao i iskustvo prepoznavanja znakova unutar vlastite obitelji

Najvažnije je naglasiti da depresija nije znak slabosti i lijenosti već bolesti koja se treba liječiti.

Ako osoba pokazuje naznake ili ima suicidalne misli ili namjere, potaknuti je da se obrati Centru za krizna stanja i prevenciju suicida (KBC Rebro, Kišpatićeva 12) na telefon 01 2376 335 (0-24h) ili uživo (8-20h).