Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


U razdoblju od 18.-20. studenog 2022., održao se I. Modul Gestalt, Edukacije za praktičare ekspresivne art terapije u izvedbi Hrvatske udruge za ekspresivnu art terapiju HEART. Prvi modul vodila je Sandra Raković, predsjednica Hrvatske udruge za ekspresivnu art terapiju. Na edukaciji je sudjelovao radni terapeut DDZ-a Valentino Škiljan.

Ekspresivna art terapija dubinska je terapija koja se temelji na humanističkim, psihodinamskim i egzistencijalnim pravcima. Ona nam omogućuje da svoj unutarnji svijet izrazimo i na druge neverbalne načine: kroz likovnu umjetnost, glazbu i glas, pokret i ples, pričanjem te pisanjem priča i poezije, glumom i teatrom. Temelji se na pretpostavci da svatko može napraviti Art (umjetničko djelo, umjetnički izraz), neovisno o svom talentu i iskustvu, te da su sam proces stvaranja kao i djelo uvijek od koristi klijentu.

Principi gestalt terapije i ekspresivne art terapije međusobno se nadopunjuju i podržavaju. Na ovom modulu učilo se kako u ekspresivnoj art terapiji primijeniti 6 načela gestalt terapije: holizam, svjesnost, ovdje i sada, figura i pozadina, spremnost te polariteti. Učilo se kako aktivacijom umjetničkog djela klijent dolazi do vlastitih vrijednih nesvjesnih sadržaja koji mu omogućuju izlazak iz ponavljajućih uzoraka ponašanja.