Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Nastavljena je suradnja DDZ-a i srednje Škola za medicinske sestre Vinogradska u sklopu trogodišnjeg programa „Korisnik u FOKUSU“.  U sklopu razmjene iskustava održano je edukativno predavanje,  22.11.2023., profesorice Sonje Brisski i učenika petog razreda sestrinstva o temi „Urinarni kateteri i kolostoma“ na kojoj su učenici detaljno prezentirali korisnicima i zaposlenicima zašto i na koji način se postavlja kateter i kolostoma, odnosno koje su indikacije za njihovu primjenu.

Kolostoma nastaje kirurškim putem, nakon što se dio debelog crijeva izvede na površinu trbuha. Najčešće se izvodi na lijevoj strani trbuha ispod razine pupka, a ovisno koji se dio debelog crijeva odstranjuje, može se izvesti i na neki drugi dio trbušne stijenke. Bolesni dio debelog crijeva se odstrani kirurškim putem, a preostali, zdravi dio se izvede kroz ostomiju (otvor) na površinu trbuha. Dio debelog crijeva koji se pričvrsti za okolno tkivo se općenito naziva stoma, a formirana kolostoma postaje novi organ za izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Crijevo je izbočeno od pola do jednog centimetra iznad razine kože, a oblik kolostome može varirati od okruglog do ovalnog, koji se mogu smjenjivati, te je moguće primijetiti kako se stoma „miče“, odnosno uvlači ili izvlači iz otvora na trbušnoj stijenki. Kako se radi o sluznici, crijevo je crvenkaste boje koja najviše nalikuje boji unutrašnjosti usne šupljine. Na dodir je vlažno i nema živčane završetke pa je neosjetljivo na bol. Do formiranja kolostome najčešće može doći zbog malignih oboljenja debelog crijeva ili rektuma, upalnih bolesti crijeva, urođenih anomalija, ozljeda ili inkontinencije. Učenici srednje Škole za medicinske sestre Vinogradska detaljno su prezentirali kako se vrećica za pražnjenje stavlja i skida te kako se održava higijena kolostome.

Urinarni kateter je duga fleksibilna cjevčica koja se uvodi u mokraćni mjehur kako bi iz njega ispraznili mokraću. Kateter se najčešće postavlja kroz mokraćnu cijev (uretru), a kada je u mjehuru mokraća slobodno i kontinuirano izlazi van, tako da bolesnik ne kontrolira mokrenje. Indiciran je kod osoba koje boluju od neuroloških bolesti (npr. multipla skleroza, moždani udar), uroloških stanja (npr. povećanje prostate) te u svrhu liječenja ostalih bolesti. Učenici su pokazali vrste urinarnih katetera te pravilan način korištenja istih.

Predavanje je bilo iznimno korisno i puno praktičnih primjera. Uz stručni tim DDZ-a, sudjelovalo je 7 članova.

Aktivnost se provodi na trogodišnjem programu „Korisnik u FOKUSU“ u sklopu poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.