Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Medicinsko savjetovalište u organizaciji Društva distrofičara Zagreb DDZ-a u suradnji sa Savezom društava distrofičara Hrvatske –SDDH, održano je 26. lipnja  2024. putem platforme ZOOM. Predavanje na temu „Neuromuskularne bolesti i trudnoća“ održala je Davorka Vranješ, dr. med.

Trudnoća obuhvaća vrijeme od usađivanja oplođene jajne stanice u sluznicu maternice do poroda. Nastaje vaginalnim spolnim odnosom ili postupcima potpomognute oplodnje. 

Kod osoba sa SMA, ako je partner zdrav i nije nositelj, dijete u 50 % slučajeva bude nositelj, ali nema SMA. Uobičajene komplikacije u trudnoći su iste kao u zdravoj populaciji. Porod je  otežan zbog slabosti zdjelične muskulature,kao i kifoskolioze kralješnice. Liječnici se u većini slučajeva odlučuju za carski rez.

Veći rizik od respiratornih komplikacija u trudnoći imaju osobe oboljele od ALS. Porod se izvodi carskim rezom, no zdravstvene komplikacije se mogu javiti nakon poroda.

Kod žena koje boluju od FSH nema pokazatelja većeg rizika za rođenje nedonoščadi, fetalnog distres sy, te mrtvorođenčeta u odnosu na zdrave trudnice. Zbog izražene slabosti zdjelične muskulature neophodan je carski rez.

Kod žena koje boluju od pojasne mišićne distrofije u trudnoći se mogu javiti komplikacije zbog oštećenja srce- kardiomiopatije.

CMT nema utjecaj na sposobnost da žena zatrudni, no povećava rizik od komplikacija povezanih s porodom kao što je operativni porođaj i postporođajno krvarenje. Moguće je pogoršanje neuroloških simptoma tijekom trudnoće.

Ženama koje boluju od Myasthenia gravis preporučuje se spontani vaginalni porod te dojenje jer smanjuje rizik od nastanka autoimunih bolesti.

Treba napomenuti da niti jedna neuromuskularna bolest nije kontraindikacija za trudnoću te da svaka žena ima pravo donijeti odluku o svojoj budućnosti pa tako i o trudnoći. Svakako se savjetuje provesti genetsko savjetovalište za oba partnera.