Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Svjetski dan amiotrofične lateralne skleroze obilježava se 21. lipnja 2024.  s ciljem  unapređenja kvalitete života oboljelih od ALS-a. Amiotrofična lateralna skleroza – ALS je nagla progresivna neuromuskularna bolest nepoznatog uzroka koja zahvaća motorni korteks, moždano deblo i motorne neurone kralježnične moždine. Rani simptomi bolesti očituju se kao mišićna slabost, grčenje ili trzanje u rukama i nogama. Javljaju se poteškoće pri podizanju stopala, a u nogama i rukama može biti prisutna neprestana slabost. Usto, osoba može imati poteškoće u govoru, disfagiju (otežano gutanje) te osjećati grčeve u rukama, ramenima i jeziku.  Mnogi oboljeli osjećaju vrlo neugodnu bol, poput one koju osoba može osjetiti kada se polije ledenom vodom. Upravo s ciljem poticanja svjesnosti o ALS-u prije nekoliko godina pokrenuta je kampanja pod nazivom “IceBucketChallenge” u kojoj su se mnoge osobe a i one iz javnog društva polijevale ledenom vodom kako bi barem na nekoliko sekundi osjetili osjećaj s kojim se bore oboljele osobe.

Više možete pročitati u brošuri na sljedećoj poveznici - https://www.ddz.hr/izdavastvo/brosure--letci/mjesec-svjesnosti-o-alssmiley