Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska pod vodstvom prof.  Sonje Briški održali su edukaciju pod nazivom „Hranjenje putem PEG-a kod osoba s mišićnom distrofijom“ preko Zoom platforme 16. studenog 2023.

Općenito su predstavili što je PEG (perkutana endoskopska gastrostoma), koje su indikacije i kontraindikacije za korištenje PEG-a, pribor i stavljanje PEG-a te je dio edukacije bio usmjeren na prehranu i PEG kod osoba s mišićnom distrofijom. Također, spomenute su komplikacije koje se mogu javiti kod korištenja, u kojim se pozicijama koristi PEG te kako je potrebno održavati higijenu istog. Profesorica, učenici i sudionici raspravljali su o iskustvima korištenja PEG-a i saznanjima koja imaju.

Na radionici je sudjelovalo 19 sudionika.

Aktivnost se provodi na trogodišnjem programu „Korisnik u FOKUSU“ u sklopu poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike čiji je nositelj Društvo distrofičara Zagreb, a Škola za medicinske sestre Vinogradska je partner na programu.