Društvo distrofičara Zagreb - DDZ

ZAGREB MUSCULAR DYSTROPHY SOCIETY – DDZ

Partneri

Društvo distrofičara Zagreb je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.


Na posljednjoj sjednici, Vlada je donijela šesti paket mjera za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena u kojem su kao prioritetno područje izdvojili: 1. zadržati nisku cijenu energenata i 2. štititi od inflacije.

Cijene struje, plina i toplinske energije ostaju iste kao što su sada, a novi paket vrijedi od 1. travnja do 30. rujna. Ostaju ograničene i cijene 30 osnovnih proizvoda.

U ovom paketu mjera, posebna je pažnja dana i zaštiti umirovljenika koji primaju mirovinu do 880 eura.

Osobe koje imaju status ugroženog kupca energenata imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije (korisnici osobne invalidnine, prava na inkluzivni dodatak prve, druge ili treće razine potpore, kojima nisu osigurane usluge smještaja ili organizirano stanovanje, zajamčene minimalne naknade, nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz domovinskog rata).

Jednokratna naknada za umirovljenike s mirovinom do 320 eura iznosit će 160 eura, za one s mirovinom do 460 eura - 120 eura, za one s mirovinom do 600 eura - 80 eura, zatim za umirovljenike s mirovinom do 730 eura - 60 eura te za one s mirovinom do 880 eura - 50 eura. Pravo na navedene naknade imat će korisnici obveznog mirovinskog osiguranja, umirovljenici koji uz mirovinu iz hrvatskog mirovinskog osiguranja primaju i mirovinu iz inozemstva, ili samo inozemnu mirovinu te na zaposlene umirovljenike kojima zbroj ukupnih prihoda ostvarenog po osnovi zaposlenja odnosno obavljanja djelatnosti i mirovine ne prelazi iznos od 880 eura.

Aktivnost informiranja se provodi na trogodišnjem programu „Korisnik u FOKUSU“ u sklopu poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“ kojeg sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.